Klubrepræsentation ved store arrangementer (CHGP 2016)

Skodabiler i højloftet kørelade

Uden nogen form for sammenligning, mærkerne imellem, havde region Fyn valgt at mødes på Aldi´s parkeringsplads d. 8. juni, en dejlig sommeraften, for at køre til Skodamuseet. 7 Jaguarer var mødt op, og kørte i samlet flok til Krengerup Gods ved Glamsbjerg. En køretur på en ½ time gennem det dejlige fynske landskab. 

Fremme ved Skoda Museet stod Jan Hansen og tog imod os, og Jaguarerne blev linet op på bedste vis.

 Skoda 2                                                                                                                                                                                                                                                         Skoda1 

Jan Hansen, hans far Ole Hansen og deres fælles ven Carsten Andersen startede Skoda Musset i 1999. Helt tilfældigt fik de ideen på Hjemstavnsgården i Gummerup, hvor der var broindvielse i haven. En bro over bækken ind til skoven skulle indvies, og de herrer, med hang til Skoda, var blevet bedt om, at lave en lille events med deres Skoda biler. Snakken gik, og snart blev det besluttet, at lave et Skoda Museum. I 1999 åbnede det først Museum med 12 biler, det var hvad der var plads til i den gamle Skoda forretning i Glamsbjerg. Snart opstod ønsket om mere plads, og de fik kontakt til Krengerup Gods, som gerne ville stille deres kørelade til rådighed.

Skoda3
Smuk genopbygget kørelade.

Det blev dog ikke lige med det samme, de overtog laden, for i december blæste laden om. Heldigvis var bilerne endnu ikke blevet flyttet, og det tog 2 år at genopbygge køreladen, som den står nu. En meget flot bygning, som fint rummer de over 30 biler der er samlet. Nogle istandsatte, andre som de er fundet og nogle er kørt direkte ind på museet og har stået der siden de blev sat der. Mange af bilerne er ejet af Ole og Jan Hansen, nogle er lånt til udstillingen. Bl. a. en ”rallyudgave” af en Skoda 120 som har navnet Oda. Michael og Kim Rahbæk og der fælles ven Jan Møller Pedersen parkerede den i udstillingen, efter de have gennemført Mongolian Rally på 6 uger og kørt 22.500 km. gennem 17 lande.

Skoda oda

Oda hviler ud efter den lange tur!


Skoda fabrikken startede i 1895 med at fremstille cykler, og den første bil så dagens lys i 1905.  Fabrikken havde også en afdeling som fremstillede drejebænke, så måske er det derfor, der er 3 delte finner i logoet.
Museets ældste bil er en Skoda 418 Popular fra 1937 og så er der ellers modeller helt frem til i dag. Udvalget omfatter også en ambulance, en militær jeep og selv en sejlende model. Jeepen er en af de 8 stk. fabrikken fremstillede, og mange af de andre udstillede biler er også modeller som har været fremstillet i begrænset antal. Skoda 110/120/130 var nok dem som bedst huskes fra 70´erne, og så kom Skoda Rapid  sidst i 80´erne og førte sig frem med forhjulstræk, lige som Felicia modellen, som blev udviklet i 1994, i samarbejde med VW koncernen, som overtog Skodafabrikken i 2001.
Det var en hyggelig aften, hvor vi fik kigget nærmere på nogle biler, som skiller sig markant ud fra Jaguarbilerne, men sjovt at høre om Skodas udvikling gennem årene og se bilerne.

Skoda jan
Jan Hansen fortæller levende om bilerne. Hver bil har sin egen lille historie.

Tak til Jan for en god rundvisning, og tak for lån af hyggestuen, hvor vi kunne nyde kaffen og lige runde oplevelsen af.

Skoda jub
Billede fra Skodamuseets 20 års jubilæum
Foto: Skodamuseet

Tekst og foto: Jørgen Findsen

 Jaguar Club of Denmark · Ryvej 102 · 8464 Galten · CVR 57808268 · Bank: Reg.nr.: 9570 kontonr.: 1464523 · IBAN DK9030000001464523 · SWIFT: DABADKKKTitlebill